HTML

A STÍLUS MAGA A RENDSZER

1 fazék leves + 1 csepp trágyalé = 1 fazék trágyalé

Sör

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Életérzés

Nincs megjeleníthető bejegyzés.

Friss topikok

  • gábornok: Drazsé szinte minden jelentős pozícióban megfordult már, afféle Jolly Joker volt őkelme. Arcra is.... (2010.02.02. 21:01) Betojás!
  • Álszentfazék: @flugi_: Nos, az érettségi idegizgalmában talán még Móricz is hibázhat! :) (2009.10.26. 10:30) Érettségi dolgozat Spíró témára
  • Vérszegény éjszakai dúvad: @P.W.H.: ja, asszem az nyílt titok, hogy manapság a kapcsolat többet számít, mint a tudás, vagy a... (2009.09.05. 11:02) Álszentfazék
  • leányod: Jó a szó, tesó!!! (2009.07.28. 13:23) Gáz van, babám!
  • P.W.H.: @Vérszegény éjszakai dúvad: Érdekes, mintha Etiópiáért nem lenne akkora tolongás!:) Kihagytad az a... (2009.06.16. 11:39) Milyen micsoda, a kicsodáé

Nyelvében él

2009.04.07. 16:32 P.W.H.

Mármint, a nemzet él nyelvében, egyes mértékadó vélemények szerint. Nos, amennyiben a mértékadó vélemények igazak, akkor nemzetünk jelenleg egy debilis kismajom szellemi szintjén vegetál.

Ha valaki nem tudná: vasárnap a Hősök terén tünti volt.

Aki nem hiszi, járjon utána. Tessék begépelni a gugliba a „tünti” szót, csak úgy dőlnek a találatok.

Az a társadalom, amelyikben egy ivarérett férfiember száját elhagyhatja az a mondat: Telcsizzél, hogy talcsizzunk a tüntin – nos, az megérett a végromlásra.

 

Kijavíthatja-e egy rádiós műsorvezető azt a betelefonálót, aki így kezdi a mondandóját: Én adnák tízezer forintot … Erről folyt szolid anyázásba hajló vita a blogtérben. A bejegyzés szerzője szerint nem javíthatja ki, mert az nyelvi rasszizmus. Alátámasztandó érvelését, hivatkozik egy nyelvész véleményére. Hivatkozhatna többre is, az sem számítana.

A nyelvészeknek tökéletesen igazuk van, amikor kijelentik, hogy az ő tudományterületükön értelmezhetetlen a „helyes” és „helytelen” nyelvhasználat.

Hasonlóképpen, a fizikus sem mondhatja, hogy a tégla helytelenül esik. Akkor mondhatna ilyet, ha az építőanyag dacolna a gravitációval, miközben ez utóbbit továbbra is általános érvényűnek tekintjük. Viszont, ha a tégla nem tesz eleget a gravitáció által rárótt kötelességének, akkor a gravitációt már nem tekinthetjük általános érvényűnek tehát, megint csak „helyes” az esés.  Ez nem szómágia! Tanultunk mi magas diszciplínákat, láttunk már olyat, hogy egy rendszerben valamely kérdés értelmezhetetlen.

A fizikus nem mondhat olyat, hogy a tégla helytelenül esik. Akkor sem, ha a fejemen ér véget röppályája. Akkor sem, ha valakinek a tudatos és előre megfontolt ráhatása következtében következik be a sajnálatos esemény. Én vagyok a hülye, ha ilyenkor fizikust hívok és nem rendőrt.

Gasztroenterológiai szempontból nem minősíthető helytelennek a pörkölt kanállal, csámcsogva történő fogyasztása egy szolid étteremben. Gasztroenterológiai szempontból sehogyan sem minősíthető.

A bunkóság nem fizikai, nyelvészeti vagy gasztroenterológiai kategória. Egyszerűen csak szomorú.

A tünti és az adnák védelmezői hibás gondolati ősvényen haladnak az igénytelenség sivár mocsarába. Ez nem tolerancia, hanem trendi túllihegése a bigott nyelvőrök elleni harcnak.

Az ízléstelenség az ízlés egy formája?

Aha.

A stílus meg maga a rendszer

 

2 komment

Címkék: így látom én kultur fintor

A bejegyzés trackback címe:

https://p-w-h.blog.hu/api/trackback/id/tr401052043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.04.14. 12:32:24

atyavilág, miért nem lehet a pörköltet kanállal enni? Én úgy szoktam akkor is, ha nem főzelék, hanem nokedli van mellé - persze jellemzően otthon.
Egyébként egy csomó értékes szaft maradhat ott a tányéron, azt meg ugye, nem akarhatja senki.

P.W.H. · http://p-w-h.blog.hu/ 2009.04.14. 12:55:24

@Vérszegény éjszakai dúvad: Ki mondta, hogy nem lehet? :)
Ott a lényeg a kommentedben: "persze jellemzően otthon."
Bárhogy lehet, gatyában, tv előtt, kanállal. Jellemzően otthon. De a nagyi aranylakodalmán, egy vendéglőben, üzleti vacsorán? Ott is lehet, csak nem illik. Meg nem is túl célszerű.
Persze, nyilvánosan megszégyeníteni sem illik azt, aki mégis megteszi. Ki tudhatja miért teszi. "Ne ítélj, hogy ne ítéltessél!" De ez is tapintat kérdése. Ha akarom: illem. egy tőről fakad mindkettő.
süti beállítások módosítása